Tuesday, February 2, 2016

B*D*H tu simpan-simpan sikit

WOI..CAKAP CANTIK SIKIT!!!!




gimik je tu..hehe

fuh2..
bersih2 sikit..
lap2 sikit..

wow..berhabuk siot..haha..
btw Assalamualaikum dunia..yeahh...
lama dah tak menulis, sibuk cari kerja, dpt kerja, berenti..dpt lg..alhamdulilah..
so sejak kebelakgan ni..sejak kita dihimpit dengan kegawatan ekonomi..dengan keadaan yang agak membebankan.. DUNIA alam maya sentiasa maju kehadapan, tidak pernah tidur, tidak pernah berfikir untuk berhenti seketika, tak pernah "take 5" , tak pernah, selalu menuju kedepan, bak kata orang,
 lu lambat, lu tinggal


so straight to the point,




Hari ini ramai orang mahu popular.
Hari ini ramai orang mahu jadi selebriti.
Hari ini ramai orang mahu banyak follower.
Hari ini ramai orang mahu banyak Like.
Dunia sudah semakin berubah.


yela..fon sentiasa kat tangan, semua canggih2, pantang ada benda pelik sikit, bwk keluar fon, aku pun tak terlepas gak wat benda tu, tp sekadar untuk simpanan sendiri, tak upload pun.. kalau tengok dekat Malaysia sahaja, terlalu banyak benda yang VIRAL, kalau viral benda baik tak pe la gak, ni tak, lebih memalukan diri sendiri, last2 yg tukang upload tu kene balik, dia bajet benda yang dibuat tu semua nya betul, banyak yang cuba menegakkan benang yang basah ada la,



- hanya kerana nila setitik-
   ko viralkan pasal org tu buat benda yang ko rasa salah, pastu ko salah kan 1 bangsa dia gak, semua
yang sama mcm dia semua salah, Seorang budak Melayu mencuri bla2.. semua Melayu kena, ah cheng didapati bersalah kerana rasuah, Kumar bertindak kasar dengan warga emas, mcm2 lagi lah hanya kerana meraka yang diviralkan (dipersalahkan) jd semua pun kena tempias, tak syok la..ye dlm setandan pisang tak semua cantik, ada yang busuk dan setandan pisang gak tak semua busuk,ada cantik gak..tak gitu.. ?!secara tak langsung, ini akan menjadi fitnah?dan kalau tak dibendung akan meleret..ini sgt 
  merbahaya, "hello, bukan semua mcm tu hokay" kata seorang kakak kepada adiknya :p





- I'm always right - 
  yezza.. ini merbahaya, contoh, bila kita dlm 1 situasi yg agak buruk berlaku, kita pun tangkap gambar dan rekod video, so kita pun upload, secara tak langsung, kita hanya membela diri kita sahaja dan menagih simpati agar agar mendpt LIKE n Share,

  dan bila benda ni dah jadi VIRAL, meletop, dah hot, dah sensasi, Netizen akan percaya tindakan yg kita buat tu adalah betul dan orang itu salah, kerana mereka hanya mendengar dari sebelah pihak.. padahal apa yang kita buat tak semestinya betol, dan orang yg diviralkan tak semestinya salah, 
  dan secara tak langsung juga akan menimbulkan masalah, kemungkinan besar keluarga akan terlibat sama (semoga dijauhkan)
  cth : memaki hamun makcik cleaner kerana memarahi ko membuang sampah merata, rekod video and cakap makcik cleaner tak sedar diri or dah mmg kje die ke apa, padahal ko sendiri tak de kesedaran sivik..contoh..hehe










- Jantan La sikit- 
   yup..bila kita ada masalah dengan org, so kita rase kita betul, kenapa nak perlu heret benda ni sampai nak viral,
 kenapa tak settle kan saja antara korang, yup..benda kecik2 tak perlu nak viral, kerana akan bg impak besar nnt

  cth: maki hamun jiran sebelah sbb kucing die slalu berak kat rumah kita, bek g jumpe die sound je or nasihat 
 sediakan jamban tok kucing die ke ape ke..klau dah tak dgr sgt..bru viral..mihahahahaha..









- Buat malu orang jer - 
   Seperti biasa apa yang ko pos or viralkan tak semestinya betol, malah lebih meludah kelangit jer..
bawak motor mcm pelesit, kne maki ngan polis ko ckp polis kuang ajo, parking tempat OKU, pastu marah guard kenapa die clamp kete ko. byk lg la..dah jadi macam tu pun tak sedar lg..tu la..dulu org suruh g sekolah ko serong..haha..nak juga tegakkan benang yang basar, betulkan benda yang terang2 salah..tak nak ngaku diri tu salah..
   haish,..mrh btol la..haha
   bila dah tau salah, tak nak mintak maap, lg berganda2 ngoknyer..cuba belajar terima hakikat yang kita tu salah, dan perbaiki diri sendiri, tak perlu cari geng dekat alam maya supaya jd pembela ko, silap hari bulan, sume dok hentam ko..yer la..pastu g report polis sbb dpt ancaman dri netizen.. bermula nye dari siapa..ekau jugo yang mulonyo..haha..
Ibarat jumpa taik tgh jalan, pastu geli dgn taik, padahal tgn sendiri lupe nak cuci, ada saki baki lagi..hahaha..





-Lepaskan apa yang tersimpul - 
gaduh2 buat apa..menang jadi arang..kalah jadi abu..face to face, igt..JANGAN LARI DARI MASALAH..before u upload..before u viralkan. please think..sila hubungkan sel2 otak anda..haha
post ini tak berniat pun nak sakitkan hati sesiapa, sekadar mengingati diri sendiri dan sahabat handai
kita ada Agama, bangsa dan negara, kalau bukan kita, sapa lagi nak jaga.


bace la lagi ;)

Thursday, March 7, 2013

I'm not ready yet, but until when?



bila umur dah meningkat 'tua'
tgk rakan seperjuangan dulu
yang mana dah mula melangkah satu langkah yang besar dalam hidup
mana yang bujang..mesti dah berkahwin..
mane yang dah berkahwin..insya allah dah ader anak

so mana yang bujang tu..
mesti teringin nak berpasangan dengan cara yang sah dah halal disisi syarak
tol tak
tol tak..
tol kannn...

so kalau lelaki ajak perempuan kawin
dorang akan fikir bermacam2..
tak ready lg..
ape la..
itu la..
ini la..

so perempuan ajak kawin
para lelaki akan cakap
duit tak ada lg..
tak ready lg.. (tu harus)
itu la..
ini laa...

 so bile tanye kawan perempuan aku..(aku tau klau tanye laki mcm ner..sbb aku laki..;p)
dorank akan cakap tak ready lg..
tgu jodoh smpai..
aku tnya balik..
nak tunggu macammana yang baru dikatakan "dah ready"
dah sedia..
or dah ader kerja..rumah..tanah..n berbagai la..
dah kaya n betul2 mantap..baru nak kawin..gitu kah..???




kerna daku sendiri belum pasti adakah daku bersedia atau sebaliknya..
tapi keinginan itu ada!!!!!

so bile dipikir2kan balik..
time mak bapak kita dlu..
rasenyer dorank tak der la ready mana pun..
tol tak..
ader jer yg tak der kerja lg..yg itu..dan ini..
tp ilek jer...hmmm...

aku tau dizaman globalisasi ini..
byk yg menuju kehadapan dengan pantas sekali...
kita kene ikut seiring dengan peredaran zaman..
masing2 pun kene cari pendapatan untuk menyara keluarga..
or untuk hari dikemudian hari..

so untuk otai2..
akak dan abang2 yang dah berkahwin..
boleh tak share sikit pengalaman korang,.
masa korang berada ditempat sy sekarang (muda lg kan..;p)
apekah yang bermain difikaran korang pada waktu dan ketika itu..

yang masih bujang n singgle boleh jer shara kan,...
mari kita semarakkan perbincangan kita ini..hik2...


p/s - When you've found someone good, don't go looking for someone better.
bace la lagi ;)

Thursday, January 31, 2013

1 minit jerrr (must read)


                         

                                             Ketika aku muda, aku ingin mengubah seluruh dunia.






Lalu aku sedari, betapa sukar mengubah seluruh dunia ini…
lalu aku putuskan untuk mengubah negaraku saja. 
Ketika aku sedari bahawa aku tidak boleh mengubah negaraku, 
lalu aku mula berusaha mengubah bandarku.
Ketika itu aku semakin tua ,
aku sedari tidak mudah mengubah bandarku.
Maka aku mula mengubah keluargaku. 
Kini aku semakin tua, 
aku masih tidak boleh mengubah keluargaku.
lalu aku sedari bahawa satu-satunya yang boleh aku ubah adalah diriku sendiri.

Tiba-tiba aku tersedar bahawa bila saja aku boleh mengubah diriku sejak dahulu, 
aku pasti boleh mengubah keluargaku dan bandarku. 
Pada akhirnya aku akan mengubah negaraku dan aku pun boleh mengubah seluruh dunia ini. 

Tidak ada yang boleh kita ubah sebelum kita mengubah diri sendiri. 
Tidak akan boleh kita mengubah diri sendiri sebelum mengenal diri sendiri. 
Takkan kenal pada diri sendiri sebelum mampu menerima diri ini apa adanya.

semuanya bermula dari diri sendiri..tiada siapa yang dapat membantu..
sebelum hang ubah org..hang ubah diri hang dulu.. :) FIKIRKAN BOLEH
bace la lagi ;)

Tuesday, January 1, 2013

happy new year (must read)



Assalamualaikum
1st of all...
ucap 

kerana..dengan nikmatnye kita dpt lg hidup untuk tahun baru ini..





                             

                                                                    nie doa awl tahun

bace terjemahan tak pe..last skali ckp amin k.. ;)



                                         KLIK UNTUK TUBESARAN                                               
                                                                  
so bile umur dah meninggkat..
byk la pertanya2 yg femes
akan di tanya bertalu2 tanpa prajudis dan syak wasangka..antaranya adalah

soalan yg slalu ditnye bile dah umur dah meningkat
-bila nak kawin??
-kje kontrak ke perment??
-klau dah kawin..bile dpt ank.??
-bla,bla,bla,bla....

so pepandai la korang jwb tok soalan2 tu..
ader lg soalan..tp nie je yang terlintas difikiran ku ketika ini..kiki..
bile dah tahun baru ni..
mesti terfikir..tahun lepas ape lg yang kita tak terbuat lg smpai sekarang..
yeahh..
mersti ada..
nak amik lesen la..
nak bli kete baru la..fon baru..kete baru..
cari calon la..
nak tak nak..kne capaikan juga tok memenuhi kehendak dlm hidup kita..
cube capaikan ape yg tak tercapai..
fikirkan boleh..!!! ;p

kalau tak dpt wat sume wish list korang yang tebal tu..
cube capaikan gak yg paling penting skali..
yg MAJOR..utama.. i must do it this thing in this year...wahh gitu...

p/s :sbgai seorg yg beragama islam..
      ape sumbangan kita untuk agama kita..untuk bangsa dan negara..
      tak mintak byk..ibarat sehari selembar benang..lama2 jadi kain ..
      

  klik la nie gak..plzz..mane tau berkenan.. ;) bantal yang comel lagi cute

bace la lagi ;)

Sunday, December 30, 2012

ZyraRoxx's Blogbuster










salam..yooo..
bru 1st time join contest..
giler nebes..
haha..
to owner blog ZyraRoxx's Blogbuster
gua dah join lu nyer contest..
lu nyer blog mmg carek..
harap lu suke ngan gua nyer makian2 disini..haha..

to readers yg len..
meh la join..tak rugi..
dpt berkenalan bloger yg len..
dpt tambah rerakan yg len..
di taun 2013..
yeahhhh..
taun mencari jodoh..wahaha..aminnnnn




bek korang joint..kalau tak..tak kwn korang..muhahahaha.. bace la lagi ;)

Friday, December 14, 2012

hak alah ko..rileks2 sudah



hari tu aku lepak ngan member aku..
so lepak2 aku mcm tak banyak berbual n byk men game..
so dorang tegur la.






member : Eh ko nie dah kenape?monyok jer dari td..
aku        : tak der per..bese jer..(malas nak bising2)
member : ko jgn mcm nie..kite kwn..ader prob kasi cerite..ssh snn kite bersama
aku        :erkk..(sambil terkejut tgk die ckp mcm tu) masalh duit n masalh hati..
member : yang hati tu cube ko cite..yg duit tu konpom tak leh tlg..


so bile dah cerite..
dah story morry..
die bagi jawapan yang sgt bernas..
dengan lantang dan bersahaja..
HAK ALAH KO..RILEKS2 SUDAH
ouhhh...itu jer jawapan ko..
penat la aku bercerite..
aku dah berjanji yang akan aku mungkiri..
pasni aku tanak citer dah..
ever n ever..
haha...

semenjak dua menjak nie...
aku tak tau la..
ape yg runsingkan kepale aku..
itu tak kene..
ini tak kene..
kadang2 benda simple jer..
tp die punya tak de mood tu..
alahai..
cam dowwhhh jer..(shortform dari B*d*h)

klau dalam citer hindustan rahul (SRK) 'kiya huwa' eh..tol ker.. ;p



ape masalah aku ek..plzz..somebody helpme!! bace la lagi ;)