Monday, August 20, 2018

angan - angan

aku rasa macam nak jadi penulis skrip la..
kadang2 kalau bawak mtor..terpikir nak buat cerita
ntah..tetibe otak tu ligan berimaginasi..

salah satu contoh diadaptasi dari cerita GTO (great teacher onizuka)
aku nak buat cerita ni untuk tontonan kita..rakyat Malaysia..untuk kita sendiri
definisi ringkas...cerita ini mengisahkan tentang seorang lelaki yang nak jd cikgu..yang dia rasakan ilmu itu sangat penting..

so mcm biasa...cikgu tu mesti dari seorang yang bermasaalah..tp die die dah bertaubat..die nak mengubah masa lampau mmg tak boleh..n then die nak ubah masa depan..cara nak ubah masa depan dengan buat pada masa sekarang..so die tak nak budak2 sekarang buat apa yang die buat dulu..so die nak ubah benda tu..dlm masa yg sama dia nakkan pekerjaan..so kill 2 bird with 1 stone..jadi cikgu dan  ubah para pelajar beliau


so tu pengenalan.. definisi die..mungkin dalam cerita ni pastinya akan diselitkan dengan permasalahan remaja zaman kini..dan cara penyelesaian dia..aku nak cerita ini dalam bentuk drama, berepisod, konsep hampir macam GTO tp dalam kesesuaian kita..mungkin ada cara kita nak ubah cara anak muda zaman sekarang, memang tak dapat semua..separuh pun dah cukup hebat, but that what will call progress right.. setidaknya kita mencuba..


mungkin cerita ni 12 episod...12  episod final..mungkin kita akan selitkan masalah remp-it , couple monyet, mencuri, masalah dengan family, yg slow balajar, yg baru berjinak dengan gangster..dan macam - macam lg la..yup..cikgu tu mmg tak pandai nak ajar budak tu sampai pandai..ada cikgu lain la yang ajar..die just tekan kan bertapa penting yang ilmu tu dalam kehidupan kita..dengan sebatang pen kita dapat mengubah dunia..cewahhh...



rasanya sampai sini dulu kot..tak pikir lagi nak dalam2..mcm mana chapter2..sape para pelakon die..wakakaka......berangan saja daku ini..koh2,,

1 comment:

acu yuhan said...

Hi menarik content. lets blogwalking and click ads. done follow u, follow me back http://acuyuhan.blogspot.com/ .thanks