Tuesday, February 8, 2011

corat-coret - i lap u!!! (valentine version)

yeah...
i lap u..
very2 lap u..
owh my lalink
u sorunk jer yg ader dlm hati 
oh lalink..
u tau kan i sanggup daki gunung berduri..
u tau kan i sanggup renangi lautan api..
u tau kan i sanggup bla bla bla...;p





rase nak muntah kan..ok2..jap..
bluekkk..;p..
ok2..dah..
agak2 korunk..
asl la aku ckp mcm nie..
pepahal salam all..;p
ha..
tau tak..
ermmm..sy2 cikgu..
sy2..
ha per dier..
dah nak hari raya kekasih cikgu..
ha..
pandai pun..duduk..;p
yer..kite dlm bln 2 or febuari..
aper ader dlm bulan nie..ermmm
semua org tau..ader hari VALENTINE DAY

tipu la tak tau..huhu..
so aper kaitannyer dengan kite sebagai org islam dengan valentine day nie..
aper2 pun kite tgk maksudnyer dulu k..
''Hari Valentine (bahasa Inggris: Valentine's Day), pada tanggal 14 Februari adalah sebuah hari di mana para kekasih dan mereka yang sedang jatuh cinta  akan menyatakan cintanya kepada kekasih hati''
so dah tau kan aper maksud dier..
skunk nie..
nak tgk sejarah dier plak..
so sejarah dier nie ader byk version..
mnew stu yg btol pun aku tak tau..
so aku amik mnew yg aku suke jer..;p

Mengikut beberapa sumber, Valentine adalah nama bagi seorang paderi Kristian yang giat menyebarkan agama tersebut di Rom ketika pemerintahan Raja Rom yang bernama Claudius II. Pada masa pemerintahannya, Claudius II telah memenjarakan orang-orang Kristian kerana mengamalkan agama yang bertentangan dengan agamanya. Oleh kerana Valentine seorang penyebar agama Kristian, beliau juga telah ditangkap dan diseksa di dalam penjara.
Walaupun berada dalam penjara, Valentine tetap berusaha mengajar dan menyebarkan agama tersebut di kalangan banduan-banduan penjara di samping membantu tawanan-tawanan penjara melepaskan diri dari penjara. Kegiatan ini telah diketahui oleh Raja Rom dan beliau diseksa dan akhirnya dihukum bunuh pada 14 Februari.
Orang-orang Kristian menganggap bahawa Valentine merupakan seorang yang mulia kerana sanggup berkorban dan mati demi kasih sayangnya terhadap agama Kristian dan penganut-penganutnya. Beliau disamakan dengan Jesus yang kononnya mati kerana menebus dosa yang dilakukan oleh kaumnya.
Valentine bagi penganut agama Kristian adalah lambang kasih sayang sejati di antara seorang hamba dengan tuhannya dan dengan sesama manusia. Dikatakan juga bahawa ketika di dalam penjara, beliau telah jatuh cinta dengan anak salah seorang pegawai penjara dan di akhir hayatnya sebelum dibunuh, beliau sempat menulis sepucuk surat cinta kepada gadis tersebut yang bertandatangan ‘From your Valentine’ (Daripada Valentinemu).
Maka orang-orang Kristian mengambil sempena 14 Februari itu untuk meraikan hari kasih sayang demi memperingati hari kematian paderi mereka Valentine.




so ini la sedikit sebanyak sejarah dier..;p
sememangnyer islam menyuruh kita berkasih sayang antara satu sama lain
tetapi kena dengan JALANnya 
sekarang kiter tgk plak pandangan islam terhadap hari raye kekasih nie..
ada hadis nabi S.A.W maksudnya
“ Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”

ader hadis yang lain jugak
'' sesiapa yang mengamal pekara yang bukan dari amalan kami maka ianya akan ditolak''
                                                                                                 (Riwayat AL Bukhari Dan Muslim)

so mmg byk lagi dalil2 lain..
search jer kat pakcik GOOGLE..;p
sekarang kite tgk plak kesan jika meraikkannya..
cerite yg tak best..;p
ok..
muler2 mlm 13hb tu..
sumer2 pasangan2 kekasih dua sejoli ni akan kuar mkn2 or dinner
lepas tu tepat kul 12 so abg hensem kita bg la sekuntum bunga merah..
mcm2 kaler lg la ader..pastu dorunk jalan2..
pastu dua2 tak nak berpisah..
dan tak nak berpisah dengan kekasih hati..
masing2 amik keputsn nak tido dihotel or aper2 jer la.
ini la yg terjadi filem terlarang nnt;p






pastu kalau dah berbadan 2   ..
muler la kelam kabut..ibarat dunia nak kiamat..
kerana punya byk duit dan tak nak malu..
'abg ensem  ' suh gugur kan
 'adik comel '..


tp 'akak tak sanggup  ' tak nak..
so abg ensem pakse gak..
klau tak akan ditingglkan..
'akak tak sanggup' pun gugurkn la..
pastu lame kelamaan 
'akak tak sanggup ' pun mendapat tekanan jiwa dek keranan keguguran td..
so 'akak tak sanggup' pun tanpa berfikir panjang mengantungkan dirinya didalam biliknya..
so abg ensem pun rase bersalah (kejap jer)
pastu abg ensem pun cari lg 'akak tak sanggup '
haha...tu bg mereka yg 'berada' means kaye la gak..
bg yg bese2..

dorunk slalu buang 'adik comel' tempat yg tak sepatutnya   ..
tong sampah la, longkang la, kat surau la(bg org senang jumper)
n mcm2 tempat lg la..(kadang2 ader yg kene gigi semut aper.. ;( )
sian 'adik comel' aper salah dier..
aper kejadahnyer semua ini(tetibe jer ter emo;p)
Keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor menyatakan melalui Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 1/2006 pada 21 Februari 2006 bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.
so samer la kite renungkan..
knaper dengan adernyer hari kekasih ini baru la kite nak meraikannya..
baru la nak syg giler bab!..
ari lain tak nak lak syg kan..
lagipun tahun nie hari valentine day dekat dengan maulidur rasul

so lebih baik kite sambut Maulidur Rasul dari hari valentine day nie..
;p
kite layan dulu lgu nie..
hemo3..



2 comments:

nur said...

saya sgt BERSETUJU 1000%.. =)
best sgt la.. klo la 'abg ensem' n 'akk x sanggup'tu bce kan bgus.. kurg skit mslh buang bayi ni.. kn..=)
lg 1.. xde la rmai yg kne tngkap ngan pak lebai tgh2 mlm.. huhu..;p

musang berjanggut said...

hehe..
harap2 mereka bace la.