Monday, February 28, 2011

corat- coret superman pun ader keje lain gak

Assalamualaikum all..
lmer dah tak update..(lamer ker..??)
lme la gak..
so per cer sume..
sihat ker.??
dah mkn..?? ; P
ok2..
fokus skit la ek..
nie bab serius nie..(cewahh)
yer..
selain dari terbang n menyelamatkan org..
superman juga ader keje lain..
tak tau la keje aper..
ader la keje dier..
cari duit lebih katanye..(nak bli bju raye nnt ;P)



so superman pun ader keje..
batman pun parttime job..
kluangman pun bisnes sendiri (yerker..)
siapa lg nak menyelamatkan kita nie..
yg terdedah dengan jenayah..
nah, ini yg dikatakan jenayah semakin meningkat maju..(pehal tune pidato nie..ngeh2)
saper tau murid2..
murid2 - polis cikgu!!
bgus..tp selali jenayah berlaku tanpa sekelip mata..
tak diduga..
tau2 dah kene..
nak pgl polis pun tak sempat..
penjenayah nek evo..haha..
so kite lah yg menyelamatkan diri sendir..
dan selepas itu barulah membuat tindakan selanjutnya..

so tak usah pening2 kepale..
meh kite usha nie..
mcm biase definisi dulu..tak knl maka tak cinta beb..tak gitu..;p



Jenayah merupakan satu perbuatan yang menyalahi undang-undang kerajaan sesuatu tempat. Orang yang melakukan perbuatan jenayah ini dinamakan penjenayah.
Idea asas apa yang dikatakan jenayah ialah apa-apa yang boleh memberikan masalah atau kesusahan kepada orang lain. Sebagai contoh, semua orang bersetuju bahawa mencuri dan mencederakan/membunuh orang lain adalah perbuatan jenayah.
Namun demikian, ada juga perkara-perkara yang dianggap jenayah di sesuatu negara mungkin tidak dianggap jenayah di negara yang lain. Sebagai contoh, bercium di khalayak ramai merupakan satu jenayah dari sisi undang-undang Malaysia dan boleh didenda, tetapi tidak di negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat. Banyak undang-undang berkenaan jenayah diambil daripada undang-undang agama.



aku amik dekat wikipedia
kat situ dier amik contoh bercium mcm yg org slalu ckp (comolot..haha)
so igat..kat sini jenayah..lgpun nak wat per la nak tunjuk kat org..
silap2 msuk kat fb..lagi naya..;p

so jenis2 jenayah nie ader byk..antaranya..


Jenayah berat
Jenayah komputer dan jenayah siber
Jenayah terhadap manusia
Jenayah ke atas harta benda
Jenayah terhadap keselamatan negara
Jenayah hakcipta dan paten
Jenayah dadah
Jenayah seksual
Jenayah senjata
Jenayah perang
Jenayah juvana

nie pun amik kat wiki gak..
ok2..
antara jenayah2 tu...
kiter kecikkan lg..
jenayah yg selalu berlaku di masyarakat kita..
dan bila2 boleh berlaku pada diri kita (be carefull)
yg paling fames skali yg slalu ada dekat dalam paper..

jenayah Ragut (yg nie slalu kite dengar..smpai mati pun ader..cian)
jenayah Rompakan
jenayah Culik
jenayah Rogol


aper dier nak ek...(motif)
-mcm biasa la..cara senang nak dpt duit..
-cari pendapatan lebih untuk family..
-takpun mmg dah menceburi kerjaya ini dari sejak kecil lg..

jenis2 mangsa
kategori pertama :

 mangsa keadaan iaitu mereka yang telah mengambil langkah pencegahan
 seperti tidak membawa beg tangan, telah mengunci semua pintu kereta,
 tetapi tetap juga kene samun atau rompakan
..
kirenyer kite dah buat dah sume2..kunci pun dah..solek pun dah..alih2 kne gak..
myb langkah kanan perompak tu kowt..

kategori kedua :

Mangsa yang dipilih, Penjenayah akan senaraikan mangsa-mangsa mereka dan
mereka akan membuat pilihan yang terbaik sekali.
tgk..nak buat jenayah pun ader list gak tau..jgn main2..
dier dah wat list..pastu dier kecikkan lg smpai dpt best of the best..
ha..mase nie la dier buat keje..
kirenyer mmg dier dah peranti lame dah..
dier dah aim lamer dah..
dah wat kire2, untung berape..rugi beraper (ader ker)
silap2 dah wat raptai dah..haha..praktis.. ;p
segala kemungkinan dorunk dah prepare..
tgl nak 'on' jer
dan selalunya golongan nie dalam golongan yang berada ataupun golongan yang memudahkan kerja dorunk..
tak byk ckp..bg jer..lebih kurang la..;p

kategori ketiga -

 golongan yg tidak membuat persediaan ataupun tidak mengambil langkah2 pencegahan
 walaupun kempen ataupun nasihat telah diberikan..

haa..
golongan nie lbh sng klau aku ckp tlg mnolong..
yer la..
bajet org lain yg kne..dier tak kene..
cnth "alaa..slalu aku wat mcm nie..takder paper pun.."
ha..nnt kne la tu..;p
bile dah kene..baru tau langit tinggi ke rendah..
mmg bg saja la diri tu kne ragut ker..
rompak ker..kan..;p

yer..mmg..
mmg kalau terjadi kita akan report polis...
mesti..
tapi..sedar ker tak..
kita juga yg menjayakan berlaku nyer jenayah tersebut berlaku dengan jayanya
selain kita berdoa agar kita dijauhkan segala kecederaan dan meminta keluarga berada dalam keadaan selamat..
kita gak kena berusaha..

Antara sbb2 dan cara mengatasinya


RAGUT





kalau kite tgk..
ppuan mmg target utama..
kalau laki..(ader ker..ermm)
selalu ppuan bwk motor handbeg slalu letak kat raga..
takpun klau naik ngan suami..
akak kite slalu letak dekat dihadapannya..antara penunggang dgn pembonceng
mmg itu lah tmpat yg biase letak..
cara2 (aku sendiri pikir..hehe)
-cube la awek2 n akak2 tu..
kalau naik motor..bwk beg galas..
ha 'ah..beg skolah..isi begtangan dalam tu..
rasenyer slamat skit kowt..dari terang2 yg kite letak kat dlam raga pgg begitu sahaja..
-takpun jd mcm lelaki..beg duit n fon..tu jer..simpan dalam poket..
 kalau brg len tu simpan dlm beg..klau kne pun (mintak tak kene)..dier dpt alat solek or bnda2 yg korunk bwk, so brg2 penting dapat diselamatkan..kan bgus..

ROMPAKAN





selalu dorunk fokus dekat barang kemas (dulu kowt)
skunk myb dorunk fokus dekat fon, gajet2 mahal, laptop ker,
mp3 ker..aper2 jer la yang dier nampak mahal.

kalau perempuan - Bagi sahaja apa yang diminta..
dan merayu tidak diapa2 kan..
kerana nyawa adalah lebih penting dari segala2nya..
lepas tu baru report polis dengan kadar segera..

kalau lelaki - pun sama gak..bagi jer..kalau boleh lawan, lawan la..
kalau tak boleh jgn lawan..
jgn sesekali tunjuk hero..dan2 lak mase tu ader ppuan..time2 tu la dier nak lawan..
nnt aper2 hal terjadi..baru tau..
nnt dah report polis..
korunk nak g 'cari'..
cari lah..pastikan ramai k..haha..(jgn ikut..biar polis wat keje..)

ROGOL





yer..
slalu yg jadi mangsa awek2 cun..(so jage2..pastikan bf ader sebelah kalu berjalan)
tp kadang2 yg biase2 pun kene gak..peduli aper dorunk..yg penting dptkan..
so benda2 nie mcm biase la..
jgn jalan sorunk2 di jalan yg sunyi..
kalau boleh jalan berkumpulan..
ataupun balik awl ker kalau balik kerja..
dan salah satunyer cara berpakaian..
yer..
aku tau tu hak korunk nak pakai ape..
aku ckp jer..nnt jgn ckp tak bg tau plak.. ;p
tgk la sekeliling..kadang2
korunk pakai ketat2..
terjojol saner..
terjojol snie..
kalau jalan tu..sebatu lagi dah bau wangi..
lg dorunk suke..
mcm 'org mengantok disorongkan bantal'..
kan best tu..huhu..

CULIK




kalau dulu bnda nie budak2 yg jadi mangsa..
culik budak2..pastu minta wang tebusan..
sekarang pun masih sama..
cuma mangsanye berbeza..
yer..
sesiapa boleh menjadi mangsa culik..
lagi2 ahli perniagaan, org kenamaan, yg kayer2 la..
harta berkoyan2..
kadang2 yg kais pagi mkn pagi pun kne gak..
tak tau la nak ckp mcm mana,..;p
aku fokus kat budak2 la yer..
mcm biase la..
jgn biarkan dorunk bermain diluar pengatahuan kita..
tau2 dah kat hujung kg..
kan payah tu..
so kne jge2 la..

so tu lah antara jenayah2 yang berlaku disekeliling kita..
byk lagi sebenarnya..
tp aku rase tu yg femes..

kat sini ader tips2 yg basic yg mesti kita praktikan..(aku pkir sendiri gak) antaranya

- kalau boleh , belajarlah cara Mempertahankan diri kan byk sekarang nie..
  dalam bangsa kita sendiri terkenal dengan seninya..iaitu SILAT,

  byk silat yg ader..
  pilih jer dan belajar, bkn untuk menindas tetapi untuk persediaan diri dan membela nasib yg lemah..


- seperti yg kita tau..ppuan kalau dier menjerit boleh pecah cawan kaca..(haha)
  so kalau berlaku apa2 jerit meminta tlg, jgn segan2..takper..picing lari skit takper..;p


- ingat, apa2 yg terjadi kalau boleh, cube mengecam penjenayah tersebut, anything, bnda yg kita nmpak dlm
  mase tersebut yg tak smpai dalam seminit pun, bntuk bdn ker, wajah ker, parut ker, kalar anak mata ker
  pakain ker, aper2 jer la..

-sentiasa jadikan no telefon kecemasan berada diatas sekali..maksud aku...
 dlm fonbook korunk..jdkan plng ats la..klau tekan2 jer..dah jumper..nnt dlm keadaan panik..trus call..tak     gitu..



kalau lah malang itu berbau busuk2 sikit..dah lamer kite sedarkan..

8 comments:

nur said...

assalamualaikum...
saya nk tny.. cm ne lak kao yg kne pukau.. ape cre yg terbaik tuk atasi nya..=)

musang berjanggut said...

pukau yer..
kalau dulu byk la kes nie..
skunk kurang kan..
tak tau la kalau terlepas pndang..ngeh2..
tau tak sbenarnyer..
try2 search kat tenet..
ader la gak..
nie just for information..
better tnyer yg lebih pakar k..;p
slalu pukau nie dikaitkan dengan 'pengawalan minda di bawah separa sedar'
kirenyer ala2 mamai la..
ikut jer org tu ckp..
suh buat tu buat..
suh buat nie buat..lbh kurang la kowt..;p
mangsa tidak mengenal siapa..
sesiap sahaja boleh menjadi mangsa..
asl sedap di mata pemukau..
itu lah mangsanya
so bnda nie kita kene slalu amalkan ayat2 Al-quran..
sebagai pedinding diri..ayat qursi dan wuduk menjadi rutin harian..

antara tips2 yg untuk elak pukau(google search)

Jangan leka atau lalai dalam menjaga harta-benda sendiri.
# Perlu mempunyai rasa curiga serta syak wasangka terhadap orang yang tidak dikenali yang tiba-tiba menghampiri kita.
# Curiga jika terhidu bau-bauan yang pelik seperti wangian, bau kemenyan atau bau busuk yang datang secara tiba-tiba.
# Tengok cara berjalan dan gerak-geri tangan orang yang menghampiri kita.
# Pandang mata orang yang tiba-tiba menghampiri kita tetapi JANGAN melayan mereka.

-kalau ditepuk orang yg tak dikenali,tepuk depa balik
-baca surah Yaasin ayat no.9
-bela ikan puyu / betok
- no eye contact
- Bacalah Bismillahil lazdhi laa yadhurru ma 'asmihi syaiun fil ardhi wala fis sama'..
wahuwas sami'ul 'alim...
-surah yasin ayat 9 yasin berhenti kat sadda, sadda,niat allah buat benteng depan belakang
- surah al-araf ayat 17 benteng sekeliling badan.

nak lebih faham lg..sila baca ulasan dari pengamal ubatan islam DARUSSYIFA' online.
ini link nya

http://www.darussyifa.org/modules.php?name=News&file=article&sid=13

apa2 pun mudah2an kita dijauhkan dari perbuatan ini..aminnn..
p/s kalau salah..tegur..
tnyer yg lg pakar k..

'DHIB'

Jue said...

panjang nye.. penat akak nk bc.. peringatan yg bagus ni, gud2..

musang berjanggut said...

haha..
bese la kak..
nie bab serius nie...
tak leh men2..
hehe..

intan.maisarah said...

join rakan corp!

musang berjanggut said...

yezza..
tepat skali..
hehe..

nur said...

thnx ek bg tips2 tu..:)

musang berjanggut said...

samer2...
huhu..